Pentuja


Seuraavat pentueet on suunnitteilla keväälle 2025.
Lue tältä sivulta lisätietoja, mikäli olet kiinnostunut ottamaan pennun meiltä!

***

Oletko kiinnostunut ottamaan pennun meiltä?

Varhaiset kyselijät – ja ennen kaikkea sijoituskoirasta kiinnostuneet – ovat aina etusijalla pentujen koteja valitessa, vaikka en voikaan varata kenellekään pentua joka ei ole vielä syntynytkään.

Voit lähettää minulle ennakkotiedustelun sähköpostitse heli.lillbacka@gmail.com, mutta vasta kun olet lukenut tämän sivun loppuun asti. Kerron asiointikäytännöistä, jotka ovat aivan oleellisia mikäli olet kiinnostunut kasvatistani.

Jos olet kiinnostunut ottamaan pennun meiltä, suosittelen lisäksi tutustumaan siihen miten pennut elävät meillä läpi pikkupentuajan – tähän tarkoitukseen käy erityisesti kevään 2021 pentueiden oma blogi, ja jos oikein innostut kurkkaa toki V-pentueen blogi myös. Tuoreemman, kevään 2023 pentublogin löydät täältä! Blogeissa on paljon vinkkejä ja hoito-ohjeita pikkupennun kanssa elämiseen, joten niihin tutustuminen on hyvää varautumista pentua odottaessa.

Olet tervetullut tapaamaan pentuja kun ne ovat riittävän vanhoja – pentupäivässä opetan myös turkinhoidon perusteet ja kerron hoitoperiaatteista. En ota pennuille vastaan vieraita kun ne ovat alle 5-viikkoisia.

Miten suunnittelen pentueet

Pentueiden vanhempien valintavaiheessa kriteerit ovat tärkeysjärjestyksessään: 

  1. Terveys – kuinka “eläinlääkärittömän” elämän jalostuskoira on elänyt
  2. Luonne – onko koirassa rodunomaisia luonteenpiirteitä sekä ainesta hyväksi harrastuskoiraksi ja perheenjäseneksi
  3. Karvanlaatu – onko jokapäiväinen elämä metsälenkkeineen karvan puolesta helppoa ja nypintätrimmit vaivattomia kaikille osapuolille
  4. Ulkoisista avuista mittasuhteet, liikkeet ja ylälinja
  5. Muut ulkoiset tekijät sekä mahdollinen menestys näyttelyissä

Mitä edellytän tulevalta omistajalta?

Minulle ihanneluonteinen kääpiösnautseri on työskentelykykyinen, vahvahermoinen, jämäkän ja johdonmukaisen koulutuksen vaativa koira. Se ei ole pehmeä tai alistuva, miellyttämisenhaluinen puudeli vaan pienestä koostaan huolimatta voimakastahtoinen, fiksu yksilö. Pikkupentukin käyttää hyväkseen lepsuilua kasvatuksessa, ja siksi jo kakaran kanssa on oltava mustavalkoinen ja selkeä säännöstö siitä mikä on sallittua, mikä ei. Perheen jokaisen jäsenen tulee oppia kohtelemaan koiraa koirana, ja edellyttämään siltä niitä käytöstapoja joihin sillä on koulutuksen myötä eväät. Vaikka koulutusvastuu olisi koiran pääasiallisella ohjaajalla, koiran käytökseen liittyvien sääntöjen tulee olla perheenjäsenestä riippumattomia. Uuden omistajan on myös huollettava pennun turkki annettujen ohjeiden mukaan, jotta koira voi elää rodunomaista elämää likaa ja kosteutta hylkivine turkkeineen. 

Jos olet kiinnostunut käymään pennun kanssa näyttelyissä, kerrothan siitä minulle jo ensiyhteydenotossasi jotta osaan valita sinulle lupaavan pennun. Annan tuolloin myös erityisesti näyttelyitä ajatellen erillistä ohjausta turkinhuoltoon. Tätä keskustelua ei kannata aloitella siinä vaiheessa, kun pentu on muuttanut jo uuteen kotiin – en ole luultavasti valinnut sinulle lupaavinta pentua näyttelyitä ajatellen. Kasvattejani ei ole pakko näyttelyttää, mutta jos pentuun kohdistuu sellaisia toiveita ovat onnistumisen edellytykset paremmat jos tiedän asiasta etukäteen.

Käytännön asioista

Pennut kasvavat meillä virikkeellisessä ympäristössä, ja ne totutetaan pienestä pitäen ruokailu-, ulkoilu- ja hoitotoimenpiteiden rutiineihin siten että elämä uudessa kodissa lähtee sujumaan mahdollisimman luontevasti. Käytän runsaasti aikaa pentujen sosiaalistamiseen ja totutan ne monipuolisesti muihin koiriin, ääniin ja muuhun arkielämään. Pennut syövät meillä luonnonmukaista raakaravintoa, mutta halutessasi totutan pentusi myös korkealaatuiseen teolliseen nappularuokaan.

Xtravaschnauza-pennut luovutetaan siistittyinä ja asianmukaisesti madotettuina. Pennut rekisteröidään, ja saat myös kirjallisen todistuksen eläinlääkärintarkastuksesta, joka suoritetaan ennen luovutusta. Mukaasi saat kattavat hoito-ohjeet, penturuokaa sekä elinikäisen tuen mukaan lukien trimmaukset kasvattaja-alennuksella. Halutessasi tutustutan sinut kääpiösnautserin trimmauksen saloihin hiljalleen pennun kasvaessa omavaraisuuteen asti.

Käytän sopimuksia tehdessäni poikkeuksetta Suomen Kennelliitto ry:n kaavakkeita. Käyttämäni poikkeus-/lisäehdot ovat pennun silmäpeilaus, sekä maininta rodun jalostuksen tavoiteohjelmasta koskien perinnöllisiä vikoja ja sairauksia. En myy pentuja erämaksulla (ent. osamaksu). En tee mitään sopimuksia suullisesti, ja kaikki pentuun liittyviin sopimusasioihin liittyvät dokumentit ja niihin liittyvä viestintä hoidetaan kirjallisesti sähköpostilla, hyvissä ajoin ennen luovutusta. Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin sopimuksia koskien, mutta haluan kaiken niihin liittyvän viestinnän kirjallisena molempien osapuolten oikeusturvan takia.

Oletko kiinnostunut sijoituskoirasta?

Sijoituskoira on loistava vaihtoehto ihmiselle, joka toivoo pennun myötä saavansa koiraharrastuksen hieman laajemminkin elämäänsä! Sijoituskoiran ottaminen on järjestelynä järkevä jos yksi (tai useampi) seuraavista kriteereistä “täsmää” sinuun:

* Olet, nimenomaan koiran ollessa nuori, valmis suhteellisen tiiviiseen yhteistyöhön kasvattajan kanssa varsinkin koskien turkinhuoltoa
* Olet kiinnostunut näyttelyistä, mutta sinulla ei ole vielä riittävästi omaa osaamista aihealueen suhteen
* Olet kiinnostunut kokemaan ja oppimaan lisää kasvatus- ja jalostustoiminnasta oman koirasi elämän kautta

Sijoituskoira edellyttää yhteistyötä turkinhoidon ja yhteydenpidon osalta, jotta koira on näyttelykehiä varten optimaalisessa kunnossa. Sijoituskoiran kohdalla koiraan liittyviä vastuita jaetaan yhdessä ja yhteistyössä, mutta mitään ei tarvitse osata vanhastaan – opetan kyllä kaiken tarvittavan mikäli olet halukas oppimaan. Pyrin etsimään yhteistyökykyisen sijoituskodin jokaisen pentueen lupaavimmalle pennulle, joskus jopa kahdelle.

Koiran sijoittaminen on käytännössä koiran kauppaa erikoisehdoin. Pentu luovutetaan haltijalle maltillista vakuusmaksua vastaan, ja omistajuus siirtyy haltijalle kun yhdessä sovitut tavoitteet (jalostukselliset ja/tai näyttelytulokset) ovat täyttyneet. Varaan siis oikeuden käyttää koiraa näyttelyissä, terveystarkastuksissa ja luonnetestissä etukäteen ilmoitetun kalenterin mukaisesti. Tyypillisesti koiralla on varsin maltillinen määrä näyttelyitä tai muita “menoja” kalenterissa, ja ne osuvat aivan nuoruusvuosille. Myös sijoitusjärjestelyissä käytän aina Suomen kennelliitto ry:n sopimusmallia, joka turvaa molempien osapuolten edut. Jos olet kiinnostunut sijoituskoirasta, kerrothan siitä ja kiinnostuksen taustoista minulle reippaasti, heti alkuunsa.

Tyypillisesti sijoituskoiran potentiaalinen haltija asuu kohtuullisen matkan päässä Inkoosta tai ylipäänsä pk-seudulla. Pidempi välimatka ei ole este, mikäli sinulla on osaamista entuudestaan ja/tai runsaasti joustavuutta järjestelyn toimivuuden mahdollistamiseksi. Varsinkin Posion/Kuusamon alue, tai vaikka Oulu siinä matkan varrella, mahdollistaa helpostikin sijoitusjärjestelyn – kiitos elämäntilanteemme jossa vietämme paljon aikaa pohjoisessa.