Pentuja

Odotamme tänä keväänä kahta pentuetta syntyväksi n. 9.4.2021!

Molemmat yhdistelmät täyttävät rotujärjestön ns. A-listavaatimukset. Näistä jokaisella koiralla on geenitestituloksiin perustuen myotonia congenita, MAC ja PRA B-status ei-kantaja, ja niillä on terveet silmät ja polvet. Niistä luustokuvattuja ovat Jose, Ippu ja Nacho. Lisätietoja vanhempien terveydestä löydät jokaisen omalta sivulta.

Kaikki pennut osallistuvat Yliopistollisen eläinsairaalan maksashunttitutkimukseen ennen luovutusta.

Otan pentuihin varauksia vasta niiden synnyttyä. Etusijalla ovat kuitenkin ennakkotiedusteluita tehneet.

FI, EE & LT MVA, BALT, EE, LV & LT JMVA, EE JV-19, LVJV-19, TLN JV-19 Xtravaschnauza Umlaut ”Jose” 

BY MVA, BALT, EE, LV & LT JMVA, TLNV-20 Manit’s Love To Sininen EnkeliIppu” 
 
Jose on ihanan karkeakarvainen, helppo ”anopintaluttaja” joka ei turhia hötkyile. Ippu puolestaan on kuvankaunis jenkkineiti, jolla on intoa & vauhtia enemmän kuin älyä.  

Pentueen sukutaulu. Tämä on erittäin maltillinen (ss% alle 1/5-8 polvea) yhdistelmälinjaus Attaway Special Edition & Attaway High Hopes at Manit vanhempiin: Destineez Running Brave ja Blythewood Special Blend.

***

FI, EE, LV & BY MVA, BY JMVA Xtravaschnauza Rainmaker “Sisu” 

FI & EE MVA, BALT, EE, LT & LV JMVA, LVJV-19 Xtravaschnauza Tangerine “Nacho” 

Sisu on erittäin karkeakarvainen, luonteeltaan melko hillitty uros jolla on miellyttävää jälkeläisnäyttöä toisen kasvattajan pentueessa. Nacho on erittäin toimintakykyinen, vahva narttu jonka edellisissä pennuissa riittää tulta ja tappuraa.

Pentueen sukutaulu. Tämä on erittäin maltillinen linjaus (ss% alle 1/5-8 polvea) kasvatukseni kantanarttuun C.I.B. FI, EE & LV MVA, JV-05, LVV-07 Trixer Flirt.

Kevään pentupäivät järjestetään tuleville omistajille 15.5. ja 22.5. Molemmissa on sama sisältö, joten valitse itsellesi paremmin sopiva päivä (saat toki tulla molempina päivinä pentuja katsomaan). Ohjelmassa on pentuihin ja aikuisiin koiriimme tutustumisen lisäksi turkinhuollon opastusta. Pentupäivät järjestetään ulkona, turvaetäisyyksiä noudattaen.
Pennut ovat luovutusiässä n. 27.5. alkaen.

Pentuja voi tiedustella: heli@xtravaschnauza.org

***

Oletko kiinnostunut ottamaan pennun meiltä?

Jos olet kiinnostunut ottamaan pennun meiltä, suosittelen tutustumaan siihen miten pennut elävät meillä läpi pikkupentuajan – tähän tarkoitukseen käy mainiosti V-pentueen oma blogi. Olet tervetullut tapaamaan pentuja kun ne ovat syntyneet ja riittävän vanhoja – pentupäivässä opetan myös turkinhoidon perusteet ja kerron hoitoperiaatteista. En ota pennuille vastaan vieraita kun ne ovat alle 5-viikkoisia.

Miten suunnittelen pentueet

Pentueiden vanhempien valintavaiheessa kriteerit ovat tärkeysjärjestyksessään: 

  1. Terveys – kuinka “eläinlääkärittömän” elämän jalostuskoira on elänyt
  2. Luonne – onko koirassa rodunomaisia luonteenpiirteitä sekä ainesta hyväksi harrastuskoiraksi ja perheenjäseneksi
  3. Karvanlaatu – onko jokapäiväinen elämä metsälenkkeineen karvan puolesta helppoa ja nypintätrimmit vaivattomia kaikille osapuolille
  4. Ulkoisista avuista mittasuhteet, liikkeet ja ylälinja
  5. Muut ulkoiset tekijät sekä mahdollinen menestys näyttelyissä

Mitä edellytän tulevalta omistajalta?

Minulle ihanneluonteinen kääpiösnautseri on työskentelykykyinen, vahvahermoinen, jämäkän ja johdonmukaisen koulutuksen vaativa koira. Se ei ole pehmeä tai alistuva, miellyttämisenhaluinen puudeli vaan pienestä koostaan huolimatta voimakastahtoinen, fiksu yksilö. Pikkupentukin käyttää hyväkseen lepsuilua kasvatuksessa, ja siksi jo kakaran kanssa on oltava mustavalkoinen ja selkeä säännöstö siitä mikä on sallittua, mikä ei. Perheen jokaisen jäsenen tulee oppia kohtelemaan koiraa koirana, ja edellyttämään siltä niitä käytöstapoja joihin sillä on koulutuksen myötä eväät. Vaikka koulutusvastuu olisi koiran pääasiallisella ohjaajalla, koiran käytökseen liittyvien sääntöjen tulee olla perheenjäsenestä riippumattomia. Uuden omistajan on myös huollettava pennun turkki annettujen ohjeiden mukaan, jotta koira voi elää rodunomaista elämää likaa ja kosteutta hylkivine turkkeineen. 

Jos olet kiinnostunut käymään pennun kanssa näyttelyissä, kerrothan siitä minulle jo ensiyhteydenotossasi jotta osaan valita sinulle lupaavan pennun. Annan tuolloin myös erityisesti näyttelyitä ajatellen erillistä ohjausta turkinhuoltoon. Tätä keskustelua ei kannata aloitella siinä vaiheessa, kun pentu on muuttanut jo uuteen kotiin – en ole luultavasti valinnut sinulle lupaavinta pentua näyttelyitä ajatellen. Kasvattejani ei ole pakko näyttelyttää, mutta jos pentuun kohdistuu sellaisia toiveita ovat onnistumisen edellytykset paremmat jos tiedän asiasta etukäteen.

Käytännön asioista

Pennut kasvavat meillä virikkeellisessä ympäristössä, ja ne totutetaan pienestä pitäen ruokailu-, ulkoilu- ja hoitotoimenpiteiden rutiineihin siten että elämä uudessa kodissa lähtee sujumaan mahdollisimman luontevasti. Käytän runsaasti aikaa pentujen sosiaalistamiseen ja totutan ne monipuolisesti muihin koiriin, ääniin ja muuhun arkielämään. Pennut syövät meillä luonnonmukaista raakaravintoa, mutta halutessasi totutan pentusi myös korkealaatuiseen teolliseen ruokaan (Eukanuban lohipohjainen penturuoka).

Xtravaschnauza-pennut luovutetaan siistittyinä ja asianmukaisesti madotettuina. Pennut rekisteröidään, ja saat myös kirjallisen todistuksen eläinlääkärintarkastuksesta, joka suoritetaan ennen luovutusta. Mukaasi saat kattavat hoito-ohjeet, penturuokaa sekä elinikäisen tuen mukaan lukien trimmaukset kasvattaja-alennuksella. Halutessasi tutustutan sinut kääpiösnautserin trimmauksen saloihin hiljalleen pennun kasvaessa omavaraisuuteen asti.

Käytän sopimuksia tehdessäni poikkeuksetta Suomen Kennelliitto ry:n kaavakkeita. Käyttämäni poikkeus-/lisäehdot ovat pennun silmäpeilaus, sekä maininta rodun jalostuksen tavoiteohjelmasta koskien perinnöllisiä vikoja ja sairauksia. En myy pentuja osamaksulla. En tee mitään sopimuksia suullisesti, ja kaikki pentuun liittyviin sopimusasioihin liittyvät dokumentit ja niihin liittyvä viestintä hoidetaan kirjallisesti sähköpostilla, hyvissä ajoin ennen luovutusta. Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin sopimuksia koskien, mutta haluan kaiken niihin liittyvän viestinnän kirjallisena molempien osapuolten oikeusturvan takia.

Oletko kiinnostunut sijoituskoirasta?

Sijoituskoiran ottaminen on järjestelynä järkevä jos ainakin yksi seuraavista “täsmää” sinuun:

* Olet, nimenomaan koiran ollessa nuori, valmis suhteellisen tiiviiseen yhteistyöhön kasvattajan kanssa varsinkin koskien turkinhuoltoa
* Olet kiinnostunut näyttelyistä, mutta sinulla ei ole vielä riittävästi omaa osaamista aihealueen suhteen
* Olet kiinnostunut kokemaan ja oppimaan lisää kasvatus- ja jalostustoiminnasta oman koirasi elämän kautta

Sijoituskoira edellyttää yhteistyötä turkinhoidon ja yhteydenpidon osalta, jotta koira on näyttelykehiä varten optimaalisessa kunnossa. Sijoituskoiran kohdalla koiraan liittyviä vastuita jaetaan yhdessä ja yhteistyössä, mutta mitään ei tarvitse osata vanhastaan – opetan kyllä kaiken tarvittavan mikäli olet halukas oppimaan. Pyrin etsimään yhteistyökykyisen sijoituskodin jokaisen pentueen lupaavimmalle pennulle, joskus jopa kahdelle.

Koiran sijoittaminen on käytännössä koiran kauppaa erikoisehdoin. Pentu luovutetaan haltijalle maltillista vakuusmaksua vastaan, ja omistajuus siirtyy haltijalle kun yhdessä sovitut tavoitteet (jalostukselliset ja/tai näyttelytulokset) ovat täyttyneet. Varaan siis oikeuden käyttää koiraa näyttelyissä, terveystarkastuksissa ja luonnetestissä etukäteen ilmoitetun kalenterin mukaisesti. Tyypillisesti koiralla on varsin maltillinen määrä näyttelyitä tai muita “menoja” kalenterissa, ja ne osuvat aivan nuoruusvuosille. Myös sijoitusjärjestelyissä käytän aina Suomen kennelliitto ry:n sopimusmallia (nartulle ja urokselle), joka turvaa molempien osapuolten edut. Jos olet kiinnostunut sijoituskoirasta, kerrothan siitä ja kiinnostuksen taustoista minulle reippaasti, heti alkuunsa.

Tyypillisesti sijoituskoiran potentiaalinen haltija asuu kohtuullisen matkan päässä Inkoosta tai työpaikastani Espoossa (Otaniemi). Pidempi välimatka ei ole este, mikäli sinulla on osaamista entuudestaan ja/tai runsaasti joustavuutta järjestelyn toimivuuden mahdollistamiseksi.