Pentublogi

3.7.2016 Ququttimet täyttivät tänään kolme viikkoa joten oli syytä ottaa synttärikuvat. Tässä siis kukin omassa kuvassaan, järjestyksessä QWERTY, Quartermaster, Qualified, Quantum.
{gallery}q3vkoa{/gallery}
Tänään oli myös vuorossa ensimmäinen madotus, jota ei vastaanotettu lainkaan ihastuneina. Pian aloitellaan myös kiinteään ruokaan tutustuminen.

30.6.2016
Pennut trimmattiin tänään ensimmäistä kertaa. Tai oikeampi sana lienee “siistittiin”, sillä heiltä vain ajeltiin peffat ja posket. Trimmikoneeseen on syytä tottua joten aloitamme aikaisin. Ja kyllä heistä tulee söpömpiä kun siistii. Ihania he ovatkin!
fdfd
29.6.2016
Quukkosten silmät ja korvat ovat avautuneet, joten niiden kanssa voi jo hieman seurustella. Kovin liikkuvaisia lapsukaiset eivät vielä ole, mutta ääntä nämä pennut käyttävät kyllä mielellään. Keesi-mamma viettää jo paljon enemmän aikaa muiden koirien seurassa ja sallii niiden myös vierailla pentujen luona vapaasti.
 
17.6.2016
Pikkupentujen elämä täyttyy syömisestä ja nukkumisesta, joten Ququttimien terveisinä Quartermasterin syömisnäyte ja QWERTYn köllimisnäyte. QWERTYllä oli tuossa kuva ottaessa ihan hiki, kun massu oli niin täynnä lämmintä maitoa.
{gallery}qkooma{/gallery}
Ququttimet asuvat tällä hetkellä takkahuoneessamme (kuva O-pentujen käytössä olleesta tilasta 20.4.2016 päivityksessä), ja näillä aktiviteeteilla ne päivät täyttyvät. Keesi on ihana äiti, todella omistautuvasti ja rauhallisesti se hoitaa lapsiaan. Kerran saimme osoituksen Keesin aivan upeista hermoista, kun 9-viikkoinen Pekko-pentu pääsi livahtamaan raollaan olevasta ovesta pentuaitauksen viereen. Keesi syöksyi salamana pentulaatikosta ja meni seisomaan Pekon ja pentujen väliin, rähisemättä painoi vaan leukansa Pekon säkän päälle ja piti huolta että Pekko tietää että tästä eteenpäin ei ole nenäkkäällä koiranpojalla asiaa.

16.6.2016
He vain ovat täydellisiä!
{gallery}ququt4pva{/gallery}
15.6.2016
Passikuvat Qukuttimista. Vasemmalta oikealle Quartermaster, QWERTY, Quantum ja Qualified. Keesi on mitä omistautunein mammakoira, ja hoitaa katrastaan hartaasti. Pennut ovat nostaneet painoa ihan mahtavaa tahtia – he ovatkin ihanan lämpimiä ja lihavia.
{gallery}ququt{/gallery}
13.6.2016
Elämme tupla- (vai tripla?) pentuarkea kun Keesi sai eilen neljä pentua, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Pennut ovat reippaita ja sopivan kokoisia 186-213 grammaa syntyessään. Quukkoset eli Quantum, Qualified, QWERTY ja Quartermaster elävät Kepsun hellässä huomassa ja voivat paremmin kuin hyvin. Kätilökin alkaa toipua etuajassa alkaneesta mutta hitaasti edenneestä synnytyksestä 🙂

O- ja P-pennuista on vielä jokunen täällä kotona, mutta heistä suurin osa lähtee kohti uusia seikkailuja tämän viikon aikana. Ihania, ihania pentuja kaikki – onnea matkaan! P-pennuista Pekko ja Hansu, eli koodinimillä Pekoni ja Hansteri jäävät vielä kotiin. Aava, My ja Pai muuttivat ihaniin sijoituskoteihin. Muutkin pennelit saivat aivan mahtavat kodit, joten hyvillä mielin pakkasin lasten reput. 

3.6.2016 Huomaan että pentublogia ei muista päivittää niin usein nyt kun pennut ovat hieman kasvaneet. Aika tuntuu todella juoksevan ja 11 vilperissä on työtä ihan käsittelemisen, hoitamisen, trimmailun ja erilaisiin asioihin totuttamiseen kanssa siinä määrin että koneella istuminen tuntuu jäävän. Tässä vilperit villeimmillään eli juuri kun tulemme töistä kotiin.

31.5.2016 Tällä kertaa hieman ulkoiluvalokuvia pennuista. 
{gallery}ulkoiluu{/gallery}
Pentujen rekisteripaperit ovat tulleet, ja pentureppujen pakkailu on kiivaassa käynnissä. Ensimmäinen pentu lähtee uuteen kotiinsa ensi sunnuntaina. Tätä ajatellen osaa pennuista on alettu totuttamaan nappularavintoon raakaruoan ohella. Pennuilla on käynyt myös paljon ihmis- ja koiravieraita liki päivittäin. Vaikka herkkyyskausi sosiaalistumista ajatellen on ensisijaisesti 8-12 viikon iässä, kaikki uudet kokemukset tekevät hyvää jo alle luovutusikäisenä. Kotiinjäävät pennut ovat aloittaneet kontaktitreenit naksuttimella.

30.5.2016 Pentujen touhuilut on tällä hetkellä helpointa tiivistää videoon, joten tässä pihapuuhasteluja.

27.5.2016 Ruokailuvideo pentuja ikävöiville, siis myös minulle tänne näyttelyreissuun.

26.5.2016 Pentublogissa oli muutaman päivän hiljaiselo, josta pahoittelut pelkän blogin kautta pentujen elämää seuranneille. Monet pentujen tulevat omistajat ja haltijat ovat käyneet tutustumassa pentuihin täällä Inkoossa ja olemme myös pitäneet yhteyttä Facebook-ryhmän ja sähköpostin kautta, joten unohdin hetkeksi että kaikki eivät saa pentupäivityksiä minulta suoraan.

Kävimme toissapäivänä pentujen kanssa eläinlääkärissä, pennut tarkastettiin ja sirutettiin, ja he saivat viralliset nimensä. Maksoin rekisteröinnit tänään aamulla kun lasku viimein tuli, joten pennut löytyvät nyt Kennelliiton jalostustietokannasta.

Kävimme myös Inkoon kunnantalolla, ihan vain ulkoilemassa ja tutustumassa uusiin vieraisiin ihmisiin. Reippaasti pennut kiipeilivät vieraiden syleihin ja tutustuivat ihmisten tavaroihin. Olin oikein tyytyväinen pentujen reippaaseen käytökseen!

nam 
ds

Tässä vielä tältä päivältä pieni ulkoiluvideo
  
20.5.2016
 Olemme aloittaneet myös pöytätreenit. Toisin kuin moni luulee, asialla ei ole mitään tekemistä näyttelyharrastuksen kanssa, vaan trimmattavan koiran on kerta kaikkiaan syytä osata rauhoittua pöydällä hoitotoimenpiteitä varten. Pöytää treenataan korkeaa paikkaa mahdollisesti aristelevan pennun kanssa tekemällä ensin paikasta mieluinen (aloittaa voi vaikka namin syömisellä), alusta pitäen itsevarman pennun annetaan ensin tutustua pöytäpintaan ja sitten totutellaan käsittelyyn ja kääntelyyn, sekä lyhyisiin paikallaoloihin. Tärkeintä on että pentu ei pääse putoamaan ja pöytätreenin jälkeen pentu saa huomiota ja kiitosta treenistä. Treeni vie noin 30 sekuntia päivässä per pentu, joten ajanpuutteeseen ei voi vedota. Treeniä ei kuitenkaan kannata ajoittaa siihen hetkeen kun pentu on vasta herännyt; kuten muutkin “tylsät” asiat eli esimerkiksi turkinhuoltotreenit kannattaa ajoittaa hetkeen jolloin pentu on hieman väsynyt. Kuvassa Pekko, luontainen pöydällä pönöttäjä, esittelee taitojaan. Pekon sisarukset lähinnä pyörivät kuin väkkärät joten kuvia heistä en blogiin saanut. 
poyta

19.5.2016 Mukuloiden terveiset tänään taas videolla, tällä kertaa suosikkiulkoilupaikalta eli terassilta.

18.5.2016
Tänään O-pennut “pääsivät” ensimmäiselle autoajelulle, kävimme Inkoon keskustassa vähän kuuntelemassa autojen, veneiden ja ihmisten ääniä. Autohäkkiin joutuminen oli pieni ihmetyksen aihe kuten kuvasta näkyy. Kuvissa järjestyksessä Hulda, Lila, My ja Punkki sekä heidän yhteinen autohäkkishokki. 
{gallery}ootulkoilee{/gallery}
17.5.2016
Pentuja on alettu totuttamaan trimmaamiseen. Pyllyjen ja poskien ajelu koneella on tuttua juttua, mutta nyt olen aloittanut myös nyppimisen ja pohjavillan poiston (P-pennuilta). Jotkut aloittavat pennun nyppimisen noin puolen vuoden iässä, mutta itse aloitan sen jo ennen luovutusta ja suosittelen sitä kaikille. Pentua voi nyppiä vaikka joka päivä viiden minuutin ajan – näin pentu tottuu käsittelyyn ja pysyy siistin näköisenä koko ajan. Itse en tykkää päästää omia koiriani koskaan pitkäkarvaiseksi tursakkeeksi, vaan mielummin käytän joka viikko kymmenen minuuttia turkinhuoltoon ja ne ovat tällöin koko ajan siistissä lyhyessä karvassa. Kuvassa O-pentujen My näyttää esimerkkiä siitä miten nätisti kuuluu olla kun nypitään:
 

16.5.2016 Tällä kertaa annan kirjainten sijaan videon puhua; tässä siis O- ja P-pentujen yhteinen leikkihetki kuvattuna.

15.5.2016 Pentuset viettävät nykyään paljon aikaa yhtenä laumana. Isommat tytöt ovat vielä pienessä ylivoimassa ja jyräävät leikkiessä puhtaalla massalla pienikokoisia peekkosia, mutta reippaasti P-pennut leikkivät mukana ja iän mukana ero tasoittuu koko ajan. Pentujen aika kuluu yhä kuitenkin pääosin nukkumisen ja syömisen parissa, joista tässä pari kuvaa. Nukkuessa läheisyys on ihana asia joten heidät löytää yleensä pentuläjästä. Ruokaillessa on yleensä kätevintä levittää ruoka suoraan ruokintamatolle jotta jokainen mahtuu ruoan ääreen.

 
14.5.2016 
Sain vihdoin P-pennuista leikkivideota. Hirveän hurjaa heidän touhunsa ei vielä ole, mutta ainakin vähän aktiivisempaa dokumentaatiota heidän tekemisistään.

O-pennut poseerasivat tänään pentuaitauksen reunalla kuin pahimmatkin vangit. Kuva on heidän toimestaan lavastettu, he osaavat kyllä vallan mainiosti tulla ulos aitausesta halutessaan.
Oot
Saimme eilen myös iloisia ultrauutisia kun Keesi-tyttömme on todettu kantavaksi. Odotamme tämän kalenterivuoden viimeistä pentuetta eli Quukkosia syntyväksi n. 17.6. ja sen jälkeen seuraavat pentueet ovat suunnitteilla ensi kevät-kesäksi. 

13.5.2016
P-pennut ovat tosiaan muuttaneet nyt aitaukseen laatikosta. Aluksi tämä herätti hieman ihmetystä, lapsukaiset selkeästi etsivät hämmentyneinä laatikon reunoja, joiden viereen oli ollut tapana alkaa keräämään pentukasaa. Hetken päästä kuitenkin muksut huomasivat että unikeon voi koota minne tahansa ja rauha oli taas maassa. Kun ikä lähentelee jo neljää viikkoa, niin osataan välillä kölliä jo erossa sisaruksistakin.
 

12.5.2016 O-pennut osaavat jo painia hienosti, joten murinajengistä piti ottaa hieman videota.

Päivän söpöilyterveiset tulevat P-pennuilta, jotka ovat tosiaan jo päässeet muuttamaan pentulaatikosta pois “isojen tyttöjen ja poikien” aitaukseen, ulkoilemaan ja syömään säännöllisesti kiinteää ruokaa. Kuvissa pikkupoika “Pekko” on ulkoilemassa terassilla ja tutustumassa ihan omin nokkinensa aikuisiin koiriimme, sekä isoin tyttö “Hansu” maistelemassa Maukas-sarjan Into-ruokaa, josta pennut tykkäävät tosi paljon!
PekkoHansu

10.5.2016 P-pennut pääsivät eilen illalla ulkoilemaan hetkeksi aikaa, mutta kovin lyhyeksi jäi heidän pihavisiitti. Olivat pienet niin väsyneitä etteivät jaksaneet liikkua ja palelemaanhan sitä alkoi alta aikayksikön vaikka ilta kovin lämmin olikin. Tänään aamulla oli virkeämpi fiilis kun aloin pentulaatikon alusia vaihtamaan joten siitä otin sitten videota.

O-tytöt jo rutinoituneita ulkoilijoita joten tänään kävimme aamukahvilla tyttöjen kanssa alapihalla asti.
iso
kukat
Lyhyt

9.5.2016 Pennut ovat kehittyneet huimaa vauhtia eteenpäin ja tästä O-pentujen videosta käykin ilmi että pikku leikkiminenkin onnistuu jo. P-pentujen viimeisimpiin saavutuksiin kuuluvat ensimmäinen madotus (matolääke syljettiin oikeaoppisesti pitkin naamaa) ja kiinteiden aloittelu. Pikkupossulit ovat maistelleet sika-nauta-jauhelihaa ja jauhettua kanansiipeä hyvillä mielin. Mieluisimpia ovat kuitenkin pitkät siivut maitohörppyä!

4.5.2016 
P-pentusista ei olekaan vielä ollut kuvaa koko porukasta silmät auki, joten nyt on korkea aika sille:
peeet

3.5.2016 Näitä pieniä virstanpylväitä! O-pennut saivat kokeilla ensimmäistä kertaa kiinteää ruokaa tänään; jauhettua broilerin lihaa ja luuta. Ja voi miten hyvää se olikaan! Joskus pennut eivät oikein innostu kiinteästä, kun ovat niin kovasti maidon perään. Kokeilin tarjota tyttärille kanamössöä sormenpäästä ja hehän yrittivät imeä sormetkin irti. Näille pikkupossuille kelpasi, ja pari tuntia myöhemmin syötiinkin jo yhteinen ateria lautaselta Lissu-mamman kanssa. Toki luontevasti Lissun vielä syödessä hörppy maitoa päälle 🙂

2.5.2016 Tänään pentujen terveiset videon muodossa. Toisessa P-possulit aterioimassa ja toisessa videossa pitkähäntätytön ensimmisiä leikkimisyrityksiä. Jotta kukaan ei turhaan huolestu niin nuo lelut siimassa eivät ole pentujen käytettävissä muulloin kuin silloin kun valvomme niitä, joten ei ole mahdollista että kukaan hirttää itseään naruun. Niitä roikotetaan kahdesta syystä, ensinnäkin tässä iässä pennut huomaavat ne paremmin ja pystyvät treenailemaan helpommin kuin niiden lojuessa maassa; niiden motoriset taidot ovat vielä sen verran heikot etteivät ne pysty tekemään mitään maassa lojuvalle lelulle. Toinen syy on niinkin arkinen kuin että sitten kun pennut ovat liikkuvaisempia, työpäivän/yön aikana revityt punkanaluset, pentukakka ja lelut muodostavat sellaisen kakkapissapaperiklöntin että niiden peseminen on melko ällöttävää, jos edes mahdollista.  

Muita merkittäviä tapahtumia lapsosten päiväkirjasta on ensimmäinen O-pentujen madotus (oli kuulemma pahaa) ja P-pentujen eka “trimmi”, eli ajeltiin peffa- ja poskikarvat. 
 
1.5.2016
Pennut ottivat vapun vastaan yhteisillä “leikkitreffeillä”. Todellisuudessa treffit olivat viisi minuuttia sekavaa mönkimistä ja toistensa tökkimistä, kunnes uni kutsui. Nämä kuvat kun näkee, näki oikeastaan koko leikkitreffit. Mammakoirat Nortti ja Lissu ovat jo sujuvasti vierailleet toistensa pentuaitauksissa penneleitä tutkimassa, joten en ollut lainkaan huolissaan lasten yhdistämisestä pieneksi hetkeksi. Ihanasti mammat putsailivatkin pentuja “ristiin” ja mukulat kävivät välillä hörpyillä lainatisseillä.
{gallery}treffit{/gallery}
Treffien jälkeen mammat lähtivät ulkoilemaan, ja vauvat saivat nukkua päikkärit suloisessa kasassaan, ja unien jälkeen sitten ookkoset palautettiin omaan aitaukseensa ja peekkoset pentulaatikkoon jossa ne pienen kokonsa ja nuoren ikänsä vuoksi siis pääsääntöisesti majailevat. 

30.4.2016 O-pennut ovat kolmeviikkoisia ja niin kovin suloisia… mutta myönnettävä on että eivät kovin atleettisia. Lissu-äidillä on sen verran runsas ja rasvainen maitobaari että tyttäret ovat varsin tukevassa kunnossa. Askelia tapaillaan ja iso tyttö käveleekin jo useita askelia perättäin, mutta aktiivisempaa elämäntapaa saamme heidän osaltaan vielä odotella. Tuolla mahalla ei paljon riehuta ennen kuin lisää jalkoja kasvaa alle! Ruokahalussa ei muutenkaan ole vikaa, löydän lapsukaiset tämän tästä Lissu-äidin ruokakupista 🙂
{gallery}O3vkoa{/gallery}
Ulkomuodon puolesta jo alun perinkin kohtuullisen tasainen pentue vain tasoittuu, hännätkin alkaa olla samanmittaisen näköisiä ja koot tasoittuvat joten saa oikein kunnolla keskittyä ja verrata heitä toisiinsa, jotta tietää varmasti kuka on kuka. Erot ovat tällä hetkellä hienonhienoja. Vasemmalta oikealle iso tyttö, lyhythäntätyttö, pieni tyttö, pitkähäntätyttö. 

29.4.2016 P-pennut lähettävät tällä kertaa terveiset videon muodossa. Olen alusta pitäen kehunut heidän tarmokasta ruokailutyyliään ja nyt päätin ottaa siitä todisteita. Videon lopussa zoomailu osuu pikkutyttöön, joka pistää todella kroppaa peliin saadakseen kaiken mahdollisen irti. Video löytyy tämän linkin takaa. 

28.4.2016 O-pennut ovat alkaneet viettämään jonkun verran aikaa pentuaitauksen ulkopuolella, joitakin minuutteja kerrallaan. Tänään oli myös vuorossa tutustuminen muihin, aikuisiin koiriimme. Tytöt alkavat olla hiljalleen kiinnostuneita ympäristöstään, ja niiden kanssa pystyy ensimmäisiä kertoja johonkin vuorovaikutuksen tapaiseen. Tänään otettiin jo ensimmäisiä oikeita askelia, ja muutaman kerran nähtiin hännänheilutustakin. Sen verran kömpelöitä he vielä kuitenkin ovat, ettei tolpillaan pysytä montaakaan sekuntia kerrallaan.
oot

27.4.2016 Nyt on P-pentujen silmäluomet sen näköiset että saatiin viimeinen kuva heistä vielä silmät kiinni. Aikamoinen show oli näiden vilpereiden kanssa että saatiin järkevä kuva mukuloista rivissä.
peekkoset

Heidän viralliset nimensä on myös lyöty lukkoon. Poikien ovat nimiltään Paradoxx, Parkour, Pentagon ja Prodigy, tytöt Pendulum, Pogostick ja Prerogative. Vielä ei kuitenkaan ole tietoa siitä kuka on kuka.

Toiveissamme on myös vielä yksi pentue tälle vuodelle, kesäkuulle. Tästä mahdollisesta pentueesta tulee lisätietoja toukokuun puolessavälissä mammakoiran tiineysultran jälkeen. Tämän jälkeen seuraavat pentueet on suunniteltu ensi vuoden kesälle.  

26.4.2016 Pentujen huoltopäivä. 

O-tytöt olivat toistamiseen kynsienleikkuussa, ja tällä kertaa kuunneltiin vähän trimmikonettakin ja siivottiin peffakarvat. Trimmikoneesta eivät tytöt olleet moksiskaan mutta kynsienleikkuu ei vieläkään ollut mieluista, varsinkin etutassut on heidän mielestä hankalat kun ne joutuu nipistämään sormien väliin että kynsiä saa lyhennettyä näin pieniltä turvallisesti. Kuvassa pitkähäntätyttö kuikuilee treenivälineistön kimpussa.
kynnet

P-pennuilla oli myös heidän mielestään kyseenalainen kunnia saada ensimmäinen kynsienleikkuu. Hienosti sujui, vaikka myös he pitävät pötköttelystä ja nukkumisesta paljon enemmän. Nyt on huoltotoimenpiteet suoritettu ja valtakunnassa kaikki hyvin.

25.4.2016 O-pennut ovat varsin söpössä kuvausiässä, silmät on jo auki mutta vauhti ei ole vielä niin hurja etteikö ehtisi kuvaamaan tyttäriä siistissä rivissä; ja voilá:
ooot

P-porukka on sitkeästi vielä silmät kiinni mutta eiköhän parin päivän sisään ala tirkistely Nortinkin aitauksessa. Tällä kertaa heistä vuorossa “läskiä läjässä” kuva, kun porukka esittelee nukkumataitojaan:
laskit

24.4.2016 Peekkoset viettävät 1-viikkoissyntymäpäiväänsä ja kaikki on paremmin kuin hyvin. Oppikirjan mukaan syntymäpaino tulisi tuplata ensimmäisen viikon aikana ja tämä on totisesti tapahtunut, pikkutyttö mukaanlukien koko porukka on reilusti yli tuplaten syntymäpainonsa verran. Nortti juottaa lapsosiaan aikamoisella kermalla. Nyt odottelemme kovasti että heidänkin silmänsä avautuvat. 

Pennut ovat nyt alustavasti varattuja. Pari narttua molemmista pentueista ja Nortin yksi poika jäävät yli luovutusiän kehityksen seuraamista varten ja osalta loppuelämän kodit ratkeavat mahdollisesti myöhemmin, elleivät sitten ole jo loppuelämän kodissaan. 

23.4.2016 Ookkostytöt ovat avanneet silmänsä ja voi miten suloisia he ovatkaan! Ikää tulee nyt kaksi viikkoa.
{gallery}oot2vkoa{/gallery}

Järjestyksessä vasemmalta oikealle passikuvissaan iso tyttö, lyhythäntätyttö, pieni tyttö ja pitkähäntätyttö.

Tyttöjen liikkuminen pentuaitauksessaan on selkeästi päämäärätietoisempaa nyt kun näköaistikin on käytettävissä. He ovat myös oppineet ilmaisemaan mielipiteensä hyvin äänekkäästi jos mönkivät jonnekin ja toteavat olevansa väärässä paikassa. Huutohan siitä seuraa, että miksi minä täällä olen. Odotamme kovasti että vauhti alkaa lisääntyä ja kevään edetessä pääsemme varmasti tutustumaan ulkoilmaankin melko varhaisessa vaiheessa. Lissu ei edelleenkään halua että muut koirat menevät pentuaitaukseen, mutta sallii niiden tulla katsomaan tyttöjä aitauksen oviaukolta (ja varastaa ruokaa Lissun jatkuvasti täynnä olevista ruokakupeista). Aitauksen ovi saa olla auki ja jos joku muu koira on liian utelias, Lissu menee rauhallisesti seisomaan viereen. Vahvahermoisena narttuna Lissu saa hyvin eleettömästi viestittyä muille koirille, miten pentuja lähestytään ja missä rajat kulkevat. Muilta osin se nauttii jo varsin paljon muiden koirien seurasta ja saa sillä “omaa aikaa” pennunhoidolta nyt kun lapsukaiset pärjäävät jo hieman pidempään omillaan.

22.4.2016 Peekkosten kuulumisia. Heidän tehtävänäänhän on toistaiseksi vain nukkua, syödä ja kasvaa. Ja voi että ne kasvavatkin! Nortti on erinomainen maitobaarin pitäjä ja pennut ovat kasvaneet pentueen kokoon nähden häkellyttävää tahtia. Oheisesta kuvasta näkee että massut ovat todellakin pullollaan ja tuo keskellä kaikkia pötköttävä – niin pieneltä ja säälittävältä näyttävä – pikkutyttö on reilusti yli 200-grammainen ja varsin tanakka ikäisekseen pennuksi! Nortti on siis aloittanut ison urakkansa hienoimmalla mahdollisella tavalla. On ollut myös todella huojentavaa ettei yksikään pentu ole tarvinnut tukitoimia vaikka niitä onkin iso joukko; elinvoimaa ja tahtoa on riittänyt kaikilla omin päin.

21.4.2016 Kauan odotettu päivä. Ookkosten silmät alkavat avautua. Ne muuttuvat kuin hetkessä laatikossa mönkivistä madoista oikeiksi koiranpennuiksi, olkoonkin vielä varsin harmittomiksi sellaisiksi. Vuorossa on parin viikon ihana, helppo ja hieman tylsä vaihe kun pennut alkavat hiljalleen hahmottaa maailmaa ja kuulokin alkaa pelittämään, mutta ne eivät vielä touhua juuri mitään ja edelleen lähinnä nukkuvat tai syövät.

Kuvassa ensimmäisenä molemmat silmänsä avannut lyhythäntätyttö sekä potretti isosta tytöstä, joka tyytyi esittelemään vain haukotustaan.

20.4.2016 Peekkosten vuoro päästä parrasvaloihin, kukin omalla naamallaan. Tässä siis jokainen omassa passikuvassaan, kun ikää on kolme päivää. Kuvat voi klikata suuremmaksi.

{gallery}peekkoset{/gallery}
Ai että mistäkö tiedän kuka on kuka? Helppoa! Mukana tunnistetiedot.

1. Pikkutyttö, syntymäpaino 136 gr, nyt 184 gr, takakannukset
2. Iso tyttö, syntymäpaino 216 gr, nyt 296 gr, takakannukset
3. Keskikokoinen tyttö, syntymäpaino 186 gr, nyt 257 gr, ei takakannuksia
4. Iso poika, syntymäpaino 221 gr, nyt 330 gr, takakannukset
5. Tumma poika, syntymäpaino 188 gr, nyt 258 gr, takakannukset
6. Vaalea poika, syntymäpaino 169 gr, nyt 250 gr, ei takakannuksia
7. Pikkupoika Yrmy, syntymäpaino 167 gr, nyt 205 gr, yksi takakannus

Kuten edeltä huomaa, takakannusten takia pentujen erottaminen toisistaan ilman niiden merkitsemistä ei ole homma eikä mikään. Ensimmäistä kertaa iloitsen takakannuksista! Niistä ei ole pennuille mitään haittaa, kunhan muistaa leikata kynnet myös takakannareista. Jotkut leikkaavat ne pois, mutta minä en suostu saksimaan pentujani sen takia. Takakannuksia tulee silloin tällöin, ja meillä on syntynyt jo ensimmäisessä pentueessa “kannuspentuja”.

Pennut eivät muutenkaan vietä kaikkea aikaansa pentulaatikossa, vaikka niin voisi luulla. Kuvatessa, punnitessa ja pentuja muutenkin pallutellessa saa paitsi kivoja muistoja, myös pentuja erilaisille alustoille. Se kehittää pentujen aivoja jopa näin varhaisessa vaiheessa. Siispä me ryömiskellään eri alustoilla. En osaa sanoa kuinka suuri vaikutus sillä on, mutta vaiva on pieni ja jos joku tutkijaryhmä on tähän tulokseen tullut niin meillähän ryömitään. 

On hyvin poikkeuksellista että meillä on yhtä aikaa kaksi pentuetta. Ja nyt, kun Nortin pentue on noin kookas, saa kiinnittää erityistä huomiota siihen että kaikki pennut ja molemmat emot saavat huomiota, ja että muut aikuiset koiramme siitä myös oman osansa. Meillä on olohuone, ruokailutila, keittiö ja takkahuone yhtä ja samaa tilaa joten emot ja pennut ovat tässä kaiken keskellä meidän kanssa. Aitauksiin ne “teljetään” vuorollaan kun muut aikuiset koiramme ovat tässä tilassa – aitaukset suojelevat pentuja niiden ollessa vielä liian pieniä tutustumaan muihin koiriimme. Luonnollisesti kaikki koirat voivat olla näin vain koska emot eivät stressaa siitä että muut koiramme oleskelevat osan aikaa samassa tilassa. Aitaukseen ei olisi vielä asiaakaan.

O-pennut takkahuoneessa:

P-pentujen “lukaali” 

Vaihdan pentujen aitauksia sitä mukaa kun ne kasvavat, seuraava “muutto” on sitten kun ne lähtevät liikkumaan enemmän. 

Tavoitteenani ja toiveenani on pienen ikäeron takia että voin yhdistää pennut yhdeksi laumaksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tämä vähentää siivoukseen kuluvaa aikaa (11 pennun kanssa siivoamiseen kuluu PALJON aikaa), ja vapauttaa sitä vastaavasti niiden kanssa seurustelemiseen. Yhdistäminen voi kuitenkin tapahtua vasta sitten kun emot hyväksyvät toisensa varauksetta pentujensa lähelle. Uskon että se tapahtuu melko varhaisessa vaiheessa, sillä Lissu ja Nortti asuvat samassa kodissa, hyvän ystäväni perhekoirina. Nortin oli viimeisillään tiineenäkin hyvin vaikea ymmärtää miksi se ei päässyt vastasynnyttäneen Lissun luo meidän makuuhuoneeseemme (jossa pennut ovat yötä päivää kunnes eivät tarvitse jatkuvaa tarkkailua), mutta senkin mieli muuttui kun omat pennut syntyivät ja nyt Lissu saa kernaasti pitää etäisyyttä pentuihin. Ne kyllä ulkoilevat ja ruokailevat yhdessä, mutta pennut ovat vielä kummankin omaa aluetta.

19.4.2016 O-pentujen ensimmäinen kynsienleikkuu. Riitahan siitä tuli, prinsessat eivät olleet kiinnipitelystä ollenkaan innoissaan. Reilun viikon ikäisten pentujen kynsienleikkuu saattaa kuulostaa varhaiselta, mutta kynnet ovat varsin terävät ja pentujen ryömiessä ja kävelemistä harjoitellessa tarttuvat ilman lyhentämistä ikävästi alustaan. Alla yksi pennuista viettää rankkaa pentuelämää:
sukkula

Mammakoirat pääsivät puolestaan ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen alakerran trimmihuoneeseen pesulle ja fööniin. Heti pentujen synnyttyä ne käyvät luonnollisesti suihkupesulla, mutta pentujen kasvattaminen on alkupäivinä sotkuista hommaa ja lyhyiksikin leikatut jalkakarvat takkuuntuvat helposti jos niitä ei selvitä säännöllisesti; se taas on helpointa pestylle ja puhtaalle karvalle.

Iso muutos on tapahtunut myös mammakoirien ruokahalussa. Juuri ennen synnytystä ja pian sen jälkeen ruokahalu on yleensä hieman heikompi, mutta nyt kun imetystä on kestänyt jo jonkun aikaa on energiankulutus kasvanut valtavasti ja ruokaa saa olla ihan jatkuvasti tarjolla. Yleensä ulkoilun ja yön jäljiltä mammat vaativatkin kovalla täpinällä keittiössä ruokakipon täydennystä. Ruokin sekä emot että pennut, jahka kiinteää aloittelevat, täysin raakaruokinnalla. Teolliset muonat tulevat kuvaan vasta juuri ennen luovutusikää niille pennuille, jotka syövät jatkossa nappulaa.

18.4.2016 Nortin peekkoset kasvavat hyvin, jopa pienimpänä syntynyt tyttö pärjää täysin ilman apuja tai tissille nostamista – se on hieman pienemmästä koostaan huolimatta aktiivinen ja huolehtii kyllä pääsystään maitobaarille. Tarkkailemme luonnollisesti sen painoa aamuin illoin, koska isompana syntyneet pennut kasvavat nopeampaa tahtia ja tekevät hekin kaikkensa saadakseen oman, isomman osansa maitobaarin antimista.
tissilla

17.4.2016 Nortti teki oppikirjasuorituksen ja synnytti omin avuin kolme tyttö- ja neljä poikapentua. Norttikin huolehtii jälkikasvustaan erinomaisesti joten meidän tehtävänä on seurata pentujen kasvua ja kehitystä. Nämä ovat Xtravaschnauza P-pennut. Syntymäpainot olivat 135-221 grammaa.

Alla Nortin pennut vastasyntyneinä:peekkoset
peekkoset

12.4.2016 O-pennut kasvavat mainiosti. Ruokahalu on erinomainen ja ainutkaan pentu ei ole tarvinnut meidän apuamme kasvussa ja kehityksessä. Kuten kuvasta näkyy, pikkuneidit ovat vähintäänkin hyvinsyöneitä. 
kuutit

11.4.2016 O-pentujen virallisiksi nimiksi on valittu Origin, Origami, Optimum ja Optimal. Tällä hetkellä he kulkevat kuitenkin koodinimillä iso tyttö, pikkutyttö, lyhythäntätyttö ja pitkähäntätyttö.

Ruokailun jälkeen heidän löytää mitä söpöimmistä asennoista:
tiltti

10.4.2016 Lissu synnytti neljä kaunista tyttöpentua. Synnytys sujui mallikkaasti, ja Lissu huolehti kaikesta itse. Pentujen syntymäpainot olivat mukavan tasaisesti välillä 165-211 grammaa. Lissu on aivan erinomainen mammakoira! Nämä -pennut ovat Xtravaschnauza O-pennut.

ogelit
Vasemmalta oikealle pikkutyttö, pitkähäntä, lyhythäntä, iso tyttö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *